Patronat branży: IBM Polska Sp. z o.o.

Jak promować działania społeczne?? (9)

• liczba postów na stronie:

JERZY HERMA

Koordynator Klubu Integracji Społecznej, przewodni...

Jak wzbudzić wśród społeczności odpowiedzialność??
Jak nakłaniać skutecznie do korzystania z usług przedsiębiorstwa społecznego a nie firmy komercyjnej??
Macie pomysł na zmianę mentalnosci ludzi, któym wszystko jedno co kupią i u kogo zamówią??

Pracuję w Centrum Szkoleniowo-Doradczym przy którym działa przedsiębiorstwi społeczne- z branżą gastronomiczną i porządkową.
Spotkaliśmy na swej drodze wiele przypadków braku odpowiedzialności społecznej wsród mieszkańców Gminy.

Pozdrawiam,
juras.

26.11.2007 21:50

Moze po prostu pokazac, ze w ten sposob zdaja prace sasiadom?

Na pewno bedzie to trudne jezeli nie sa zamozni i zastanawiaja sie nad wydaniem kazdej zlotowki.

27.11.2007 09:20

Jak wzbudzić wśród społeczności odpowiedzialność??
Edukować i przekonywać, że jest to korzystniejsze i przyjemniejsze?

Jak nakłaniać skutecznie do korzystania z usług przedsiębiorstwa społecznego a nie firmy komercyjnej??
Proponujac lepsze usługi za porównywalną albo niższą cenę?

Macie pomysł na zmianę mentalnosci ludzi, któym wszystko jedno co kupią i u kogo zamówią??
To chyba nie jest tak, że "wsystko jedno" - podejrzewam, że frustrację może budzić fakt, iż "tańsze" wygrywa z "lepszym, bo odpowiedzialnym". Tylko, czy słusznie?

Biznes "odpowiedzialny społecznie", to ciągle BIZNES, a rola takiego jest dostarczenie produktów i usług, na które jest zapotrzebowanie (i/lub wykreowanie takiego zapotrzebowania) po cenach, które konsument zaakceptuje - tylko tyle i aż tyle. I nie ma sie co tu obrażać na klientów, za to, że "sa nieodpowiedzialni" (czym się właściwie ta nieodpowiedzialność objawia?) - bo to nie zawsze prawda. Może nie rozumieją pewnych zależności oczywistych dla osób zajmujacych się przedsiębiorczoscią społeczną, moze brakuje w portfelu dodatkowej złotówki, może, może, może...

Któryś z guru przedsiębiorczości społecznej powiedział, że "Jesli klient kupuje Twój produkt tylko dletego, że jest związany z jakimś celem społecznym, to znaczy, że przekazałby na ten cel pieniądze i bez produktu".

[Warszawa] Poszukiwana/y Senior PHP/LAMP Developer http://www.profeo.pl/board/topic/24933

27.11.2007 09:33

Agnieszka Jakubiak

usmiechnięta optymistka

Ludzie nie lubią być oszukiwani, więc kiedy widzą "reklamę społeczną" , w której w rogu lub na końcu pojawia się marka komercyjna jako patronat to zastanawiają się czy to rzeczywiście ma służyć pomocy komuś lub jakiejś idei, czy ukrytej promocji.

Po drugie reklamy społeczne w Polsce często (mimo szczytnych celów) są kiepsko formułowane i nie trafiają do grup docelowych.

Może trzeba by było zaangażować dodatkowo pedagogów lub psychologów w tej dziedzinie. Lub stworzyć profil marketingowo - pedagogiczny.

pozdrawiam,

Agnieszka Jakubiak

Agnieszka Jakubiak

26.12.2007 15:45

JERZY HERMA

Koordynator Klubu Integracji Społecznej, przewodni...

Pani Agnieszko, coś w tym jest. Ale człowiek uczy się na błędach. ekonomia społeczna to bardzo uboga w finanse dziedzina:(

26.12.2007 22:00

Agnieszka Jakubiak

usmiechnięta optymistka

Panie Jurku, może Pana zaskoczę ale właśnie jestem osobą, która łączy pedagogikę z marketingiem społecznym (w tym również z pozyskiwaniem funduszy na ten cel). Miedzy innymi piszę pracę magisterską o roli kampanii społecznej w profilaktyce alkoholowej młodzieży. Jest to jedynie mały wycinek olbrzymiego działu, który jeszcze u nas na rynku raczkuje, ale chcę zbadać odbiorców różnorodnych kampanii. Początkowo nawet miałam problem z promotorem (praca interdyscyplinarna) na szczęście uczelnia nie zamknęła przede mną drogi badawczej.

Nie chcę wybiegać za bardzo w przyszłość, ale w chwili obecnej mam ciekawe wyniki. Może jak sponsorzy się znajda to opublikuję pracę z własnymi wnioskami.

pozdrawiam,
Agnieszka Jakubiak

Agnieszka Jakubiak

26.12.2007 22:48

Brak zdjęcia

Katarzyna L.

może jestem cyniczna, ale nie widzę nic złego w tym, że biznes to biznes. Uważam, że kampanie społeczne mogą wiele zyskać, jeśli staną się częścią działalności firm w ramach działań public relations. Powody: a) firmy mają kapitał, mogą przeprowadzić akcje społeczne, public events profesjonalnie. b) zmienia się wzorzec konsumpcji, w tym momencie kupujemy zarówno produkt, jak i jego opakowanie oraz wizerunek firmy. Firmy muszą się jakoś od siebie odróżniać, i jednym ze sposobów na to będą kampanie społeczne. c ) promocja wcale nie musi być ukryta. Więcej, pojawiające się logo firmy oznacza, że ukryta nie będzie. Nie widzę w tym nic złego, wybiorę produkt firmy która realizuje odpowiadający mi cel społeczny. To samo logo oznacza, że firma nie jest anonimowa, więc zawsze możemy sprawdzić wiarygodność firmy, jak ten społeczny projekt wygląda w praktyce. W ten sposób coraz bardziej wymagający konsumenci, stawiając na firmy prowadzące jakąś formę działalności społecznej, będą wpływać na kształt działalności sektora biznesowego. Zaangażowanie społeczne firm, według mnie, będzie niedługo należeć do niezbędnych działań długofalowej strategii public relations.

27.12.2007 02:12

Marek Mazurczak

specjalista ds. PR / rzecznik prasowy

W stu procentach zgadzam się z Kasią. Duże firmy też już to wiedzą, że wszelkie działania pro społeczne są delikatnie mówiąc, mile widziane w społeczeństwie.
Ale zastanawia mnie jeden fakt. Dlaczego tak mało przedstawicieli środowisk pomocowych nie decyduję się na sponsoring otwarty? Wydaje mi się, że wśród osób zarządzających placówkami publicznymi i niepublicznymi, panuje jakaś dziwna niemoc, może strach przed wejściem w układ z firmą, która być może dałaby się namówić na sponsorowanie czegoś dla nich. Pomysłów współpracy może być wiele i nie koniecznie musi to być pomoc finansowa.

Być może problem leży tam gdzie zwykle, czyli w człowieku. Niektórym się nie chce, inny ma to w dużym niedomówieniu, a inny robi wały i nie ma na to czasu.
A nie trzeba zbyt wiele, żeby zadziałało. Tak jak Kasia napisała "promocja nie musi byś ukryta". Ludzie pójdą na event firmy X, wezmą dzieci, dzieci wezmą kolegów i już się wszyscy bawią. A przez to firma nie staje się krwiożerczym, imperialistycznym wyzyskiwaczem, ale nawet przyjacielem domu. Bo jeżeli dostaną na imprezie fajny kalendarz, to sobie go w domu powieszą, a po roku znowu się spotkają na jakiejś imprezie (wiem, że to jest uproszczenie czegoś, co jest bardziej złożone). Oczywiście razem z taką akcją musi iść odpowiednie zarządanie przedsiębiorstwem (traktowanie pracowników "fair" itd.), trzeba być autentycznym. Ludzie, a zwłaszcza dzieci szybko zwęszą podstęp.

A jeżeli chodzi o społeczną odpowiedzialność ludzi, to trzeba coś takiego po prostu wypromować, zakrzewić w umysłach. Z mojego doświadczenia wiem, że media chwytają tego typu tematy.

Chyba trochę za dużo napisałem...

31.12.2007 15:09

Grzegorz Sikora

http://www.wiwu.pl

To może warto po prostu nagłaśniać dobre przykłady wsparcia idei przez kapitał rynkowy?

http://www.wiwu.pl

http://418.com.pl - Słowa na styku Światów...

17.06.2008 12:35

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeżeli nie jesteś zarejestrowany w serwisie, możesz zrobić to tutaj.