Patronat branży: IBM Polska Sp. z o.o.

Witam na zielono (20)

• liczba postów na stronie:
    « < 1 2 »

Oksana Fiodorowa

specjalista ds marketingu i reklamy

Witam wszystkich zainteresowanych ekologią, segregowaniem śmieci, alternatywnymi źródłami energii, samochodami hybrydami, zdrową żywnością i ogólnie zdrowym trybem życia. Mam nadzieję, że będziemy wymieniać się wiedzą i wspólnie starać się, aby świat w którym będą żyli nasze dzieci był jeszcze bardziej czysty i przyjazny.

"Lepiej zapalić świeczkę, niż narzekać na ciemność"

Odzież reklamowa:
http://www.seisan.pl

http://www.instytutkultury.pl/forum

03.07.2008 10:36

Tego właśnie chcę dla mojego dziecka,aby świat był lepszy.

03.07.2008 17:10

Oksana Fiodorowa

Cieszę się, że są już pierwsze osoby w grupie :-) Może wymieńmy rzeczy które robimy dla Ziemi?

Ja na przykład:
- segreguję śmieci
- wolę spacer od samochodu
- na zakupy biorę płócienna torbę
- nabiał kupuję wyłacznie u lokalnych mleczarni (oszczędność na kosztach transportu z innych mleczarni do sklepów)
- owoce i warzywa też kupuję u lokalnych handlowców (nie w markecie)
- staram się oszczędzać prąd i wodę, chociaż nie zawsze mi się to udaje ;-)

A Wy co robicie?
Może macie jakieś nowe pomysły?

Odzież reklamowa:

04.07.2008 10:20

Witam,
mój wkład w ochronę Naszej Planety jest podobny do Twojego...

04.07.2008 10:29

Michał Ciałoń

Współpraca, zarabianie - 604 246 246.

Wspólpracuję z fundacją, która trochę działa przy utylizacji odpadów - coś konkretnego

www.infofirma.pl - informacja firmowa
www.zlotygrosz.eu - od wolontariusza do menedżera

04.07.2008 21:28

Witam wszystkich ekologicznych forumowiczów,

Moje działania dla środowiska:
- nie biorę foliowych siatek (mimo ze czasem są mi wpychane),
- staram się oszczędzać prąd i wodę,
- ograniczam zużycie papier, które w mojej pracy mogłoby być ogromne,
- segreguję odpady.
Z samochodu niestety nie mogę zrezygnować ale staram sie ograniczać.

Przede wszystkim, a także z racji zawodu, staram sie edukować innych w zakresie prostych działań na rzecz środowiska.

Myśl globalnie, działaj lokalnie (nie jest to reklama gazety).

Nauczyć się jak najwięcej zanim znajdę się po niewłaściwej stronie trzydziestki ;)

08.07.2008 11:12

Michale, co masz konkretnie na myśli ? (jeśli wolno spytać)

Nauczyć się jak najwięcej zanim znajdę się po niewłaściwej stronie trzydziestki ;)

08.07.2008 11:13

Oksana Fiodorowa

Od jakiegoś czasu w stopce mojego e-maila używam charakterystyczny obrazek z zielonym drzewkiem i napisem : "Please don’t print this e-mail unless you really need to!"

Zachęcam do tego wszytkich grupowiczów. Węcej na:

http://infomancie.wordpress.com/2008/06/02/please-dont-print-this-e-mail-unless- (...)

Odzież reklamowa:

08.07.2008 13:35

Brak zdjęcia

Marcin P.

zapisalem się do tej grupy ponieważ nie cierpię wszystkich tych kłamstw związanych z ekologią które hamują rozwój i ograniczają swobodę

więc:
- codziennie w sklepie kupuję nową foliową siatkę ponieważ nie chce mi się zabierać swojej starej z domu
- nie segreguje odpadów
- nie zgniatam butelek plastikowych po napojach ponieważ nie chce mi się i za dużo robi to hałasu
- zmywam naczynia pod bieżącą wodą
- nie używam energooszczędnych żarówek ponieważ świecą słabszym światłem
- podczas zakupów nigdy nie kieruje się względami ekologicznymi, nie obchodzi mnie że cos jest w plastikowym opakowaniu a moglbym ten sam produkt kupić w papierowym itp

...jestem taką przeciwwagą dla tego kółka wzajemnej adoracji ekologicznej i wychwalania swoich zasług dla ratowania matki Ziemii ;)

20.09.2008 20:02

Andrzej Tonderski

Dyrektor, Pomorskie Centrum Badań i Technologii Śr...

Marcin włożył kij w mrowisko i jestem przekonany, że taki był cel wypowiedzi powyżej.
Ja nie jestem ortodoksyjnym ekologiem, ale staram się robić to i owo. Nie cierpię natomiast, jak ktoś podejmuje decyzje za mnie i mówi mi czy mam tak, czy inaczej postępować ze śmieciami, wodą, energią, itp.
Jest kilka sposobów, które podejmowanie decyzji ułatwiają-wymuszają: przekonania i edukacja, ekonomia, możliwości techniczne. Zauważcie, że wiele zmian związanych z ochroną środowiska wymuszanych jest czynnikami ekonomicznymi. I to jest właściwa droga. Marcin może robić wszystko tak jak to opisał, jeśli go stać na to, albo do momentu, kiedy mu się zechce robić pewne rzeczy. Wszyscy powinni mieć możliwość wyboru. Ale wybory szkodliwe dla przyrody/środowiska powinny być bardziej kosztowne i uciążliwe. Pozdrawiam.

AndrzejTon

21.09.2008 12:09

Oksana Fiodorowa

Zadam pytanie jaki rozwój hamuje ekologia?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Niektórzy są egoistami, zawsze tacy ludzie byli i będą. Każdy sam odpowiada za siebie i swoje życie. Nie mam zamiaru nikogo zmuszać, ani namawiać do ekologicznych zachowań. To jest kwestia własnego sumienia.

Odzież reklamowa:

21.09.2008 12:46

Brak zdjęcia

Marcin P.

Oksana Fiodorowa:
Zadam pytanie jaki rozwój hamuje ekologia?

ekologia sprzeciwia się budowom autostrad, elektrowni, ingerencji genetycznej (GMO), eksperymentom na zwierzętach

firmy muszą wydawać ogromne pieniądze na ekologię, muszą uwzględniać w swoich produktach postulaty ekologów zamiast przeznaczać te pieniądze na rozwój i badania

lodowce nie topnieją dlatego że wyrzuciłem lodówkę / dezodoranty / zużyte baterie alkaliczne w rowie w lesie....to naturalny bieg życia na Ziemi a ekolodzy wykorzystują go do robienia pieniędzy

dzięki ekologii idziemy w stronę ery "przetworzonego papieru"....za kilka lat wszystko będzie zrobione z szarego papieru toaletowego aby mogło się szybciej rozkładać

Polska ma najgorzej z całej Europy bo my nie zdążyliśmy sie rozwinąć w czasach gdy ekologia nie miała tak dużego wpływu, teraz ten rozwój i poszerzanie terenów miejskich będzie bardzo utrudnione....zrobia z tego kraju skansen, ogromny park Europy

21.09.2008 17:21

Andrzej Tonderski

Dyrektor, Pomorskie Centrum Badań i Technologii Śr...

Uhaaaa,
Marcin nie tylko kij włożył, ale nim nieźle miesza.
Tak naprawdę, każdy z poruszonych tematów, to przyczynek do oddzielnej dyskusji. I to nie takiej prostej-trywialnej.
Ekologia jest dziedziną, która hamuje pewne działania. To prawda. Ale sensowna ekologia/ochrona środowiska może sprawić, że w globalnym pędzie będzie się popełniało mniej błędów. Globalne ocieplenie - temat kontrowersyjny. Polityczna poprawność wymaga by się niezgadzać ze zdaniem Marcina. Ja chcę postąpić niepoprawnie i powiedzieć, że nie ma bezprzecznych dowodów na to, że zmiany klimatyczne dziś są wywołane GŁÓWNIE emisjami gazów cieplarnianych. Ale nie ma też niepodważalnej wiedzy, że tak na pewno nie jest. Wydawanie pieniędzy na tzw. ekologię w firmach wiąże się nie tylko z postulatami ekologów, ale z oczekiwaniami każdego z nas. Gdyby tego nie było, płynęłyby ścieki a nie rzeki, powietrze cuchnęłoby nie tylko zimą, ale również latem, ludzie zamiast do pracy chodzilby do lekarzy (astma, nowotwory i inne różne choroby). Polska jako skansen to propaganda. Popatrz na Szwecję. Czy można ją nazwać skansenem Europy ? A przyrodę się tam chroni, środowiska nie zanieczyszcza w sposób wzorowy, żeby nie powiedzieć przesadny. Chciałoby się więcej, ale przecież to nie miejsce na wykłady, tylko krótkie polemiki...
Pozdrawiam

AndrzejTon

21.09.2008 17:40

Oksana Fiodorowa

Ekologia nie wyklucza działalności gospodarczej, jedynie ogranicza jej szkodliwy wpływ na życie człowieka i jego środowiska naturalnego.
Rzeczywiście lodowcowe w przeszłości topniały i to był naturalny bieg życia na Ziemi, obecnie, mamy z czymś innym do czynienia - to nasze działania wywołują zaburzenie w ekosystemie. Napisałeś, że nie ma pośredniego wpływu wyrzucenia "zużytej baterii w rowie w lesie" czy "lodówki" na topnienie lodowców na biegunach z tym się zgodzę, ale to działanie przynosi inny skutek o którym Ty niestety nie nadmieniłeś - a mam na myśli zatrucie wody, którą nawet osoba taka jak Ty gardząca ekologią pije na co dzień.
Nie wiem skąd taka kuriozalna myśl, że ekologia ogranicza rozwój - wręcz przeciwnie kraje aktywnie rozwijające ekologie odnoszą ekonomiczne wymierne korzyści z tego:
segregacja odpadów - mniejsze koszty uzyskania surowców,
samochody zużywające mniej paliw - mniejsze koszty dla kierowcy, mniejszy koszt transportu, tańszy produkt.
Ekologia wymusza innowacyjność wśród producentów. Ci więcej wydają na badania i rozwój.
Kolejna sprawa ekologia nie ma nic wspólnego z kółkiem wzajemnej adoracji! A ja ze swojej strony nie założyłam tej
"grupy" w celach zarobkowych - małe rozczarowanie! Powód jest czysto prozaiczny, chciałam się podzielić przemyśleniami i wiedzą na temat otaczającego nas świata i jak go można uczynić lepszym.
P. S. Nie nakazuje Ci żyć ekologicznie, Twój wybór, ale pomyśl o ile trudniej Ci się by żyło, mając za oknem autostradę postawioną bez wszelkich norm. W mieszkaniu z azbestu, pijąc "czystą" wodę od producenta który ma gdzieś Twoje zdrowie.
A co do Polski jako wielki park - gdzieś muszą być autostrady i miasta!

Odzież reklamowa:

21.09.2008 18:11

Brak zdjęcia

Marcin P.

Szwecja może sobie pozwolić na ekologię...ma do tego predyspozycje w postaci położenia geograficznego, bogactw naturalnych, niewielkiej liczby ludności....czy taka Japonia mogłaby sobie pozwolić na to by zamiast poszerzać tereny miejskie zalesiała swoje terytorium?...ekologia jako doktryna państwa mozliwa jest tylko przy spełnieniu pewnych warunków....np. ekologia na skalę euroregionu jest opłacalna, niektóre tereny wiejskie państw europejskich dbaja o to by kojarzono je ze zdrową żywnością, nieskażonymi terenami itd bo zarabiają na tym....ale na terenach uprzemysłowionych ekologia przeszkadza w rozwoju

jeśli chodzi o globalne ocieplenie to dzisiaj coraz czesciej wspomina się o tym że ludzie moga mieć mniejszy wpływ na to zjawisko niż sądzono jeszcze kilka lat temu...takie myslenie było spowodowane nagonką organizacji ekologicznych i autorytetów światowych (m.in. Al Gore)....przez kilka lat tłukli ludziom do głów że jak nie przestana uzywać dezodorantów ze szkodliwym freonem (whatever) to zaleje nas ogromna woda z roztopionych lodowców

kolejnym mitem wykreowanym przez ekologów jest stwierdzenie że produkty ekologiczne są tańsze...że ekologia sie oplaca...otóż nie zawsze...proces technologiczny jest bardziej skomplikowany i droższy, za opakowania ekologiczne płaci konsument, za sortowanie i utylizacje śmieci także płaci konsument...firmy często kojarzą wyroby ekologiczne z czymś ekskluzywnym, trudno dostepnym, przez co łatwiej im podnosić ceny w tych produktach

ekologia w firmach to kolejny mit związany z rozwojem przemysłu z początku XX wieku kiedy ogromne fabryki lokalizowano w centrach miast....dzisiejszy przemysł znajduje sie na obrzeżach aglomeracji i nie zagraża ludziom.....oczywiście rządy państw przyjęły z radością nowy podatek "ekologiczny" który nakładaja na fabryki nie spelniające określonych norm

21.09.2008 18:32

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeżeli nie jesteś zarejestrowany w serwisie, możesz zrobić to tutaj.