Praca a mama
|
...............
oksi
|
||
|
Oksana edytowała wiadomość 29.06.2009 08:45 |
||
|
No u nas we Wrocławiu nie jest w sumie ciężko znaleźć prace matce wychowującej dziecko, u nas jest taki problem że nie ma miejsc w żłobkach!!!! więc mi zostaje tylko praca popołudniowa lub weekendy jakaś dodatkowa, bo prawddopodobnie jest możliwość uzyskania miejsca w żłobku ale dopiero od września:( |
|
|
02.04.2008 20:37
|
||
|
Inzynier logistyki.Poszukuję pracy! |
A ja i owszem byłąm zapraszana na rozmowy, ale jednak dziecko stanowi baaaardzo duży problem. Nawet jeśli chcę oddać dziecko do przedszkola to jest problem bo jeśli pracuje tylko jeden rodzic to nie ma szans na przyjęcie! Hmmm... tez szukam pracy już jakiśczas i nie ukrywam że nie jest łatwo. przecież bez sensu jezt ukrywać fakt iż ma się dziecko (znam przykłady)
Lucyna M.
|
|
|
14.04.2008 15:41
|
||
|
Zatrudnienie młodej matki, czy to po urlopie macierzyńskim czy wychowawczym to ogromny, mentalny problem dla wielu pracodawców. Pracodawcy zapominają, że dzieci są nie tylko matek ale i ojców, że istnieje system opieki nad dziećmi. Kiedy po urlopie macierzyńskim szukałam pracy zaproszono mnie na około 20 wysłanych ofert tylko w 2 miejsca. W związku z tym, że potencjalny pracownik nie ma obowiązku informowania przyszłego pracodawcy o swojej sytuacji prywatnej, nie pisałam w CV nic o ilości posiadanych dzieci ani stanie cywilnym. Dzięki temu w ogóle miałam szansę pójść na rozmowę kwalifikacyjną. Oczywiście osoby, które je prowadziły zapytały wprost o przyczynę dwóch przerw w życiorysie zawodowym. I muszę powiedzieć, że była to niezła batalia. Poszłam na całość, bo wiedziałam, że nawet jeśli nie zdobędę tej pracy, to może komuś zmieni się światopogląd. I walnęłam mowę o tym, że dzieci mają również ojców, że są przedszkola, opiekunki, babcie oraz że dyskryminacją jest ograniczanie prawa do pracy matce z dzieckiem. Że matka z dzieckiem, a nawet dwójką ma większą motywację do pracy - bo dzieci trzeba utrzymać, mieć ubezpieczenie, żeby je szczepić, leczyć. I dostałam tę pracę.
Agnieszka Menczykowska |
||
|
18.04.2008 09:37
|
||
|
Zgadzam się z Agnieszką. Pracuję 1,5 roku w jednej firmie. Moja córka ma 5 lat, więc trafiłam jeszcze na czas, gdzie chciano żłobki zamykać. Byłam w o tyle lepszej sytuacji, że studiowałam, więc żadnych wychowawczych nie brałam. W CV nie piszę, że mam dziecko, ale pamiętajcie wszystkie mamy (myślę, że to całkiem dobra rada) - decyzję o zakomunikowaniu przyszłemu pracodawcy czy mamy pociechy czy nie zostawcie na rozmowę. Zobaczcie jak potoczy się rozmowa. Czy wymagana będzie duża dyspozycyjność, czy pracodawca od razu rzuci pytanie o ilość dzieci? Z pewnością my kobiety wyłuskamy intuicyjnie dobrego pracodawcę ;) Ja też zamykam biuro o 16tej. Przed 17tą jestem w przedszkolu. Spóźnienie czy wyjście wcześniej nie jest źle odbierane - przy dobrym wytłumaczeniu;)
Hana
|
||
|
08.05.2008 12:12
|
||
|
Szczerze Ci powiem, że dzieci "przesączają się" nie tylko frustracjami mamy ale... taty -też ! |
|
|
08.05.2008 12:21
|
||
|
Panie w przedszkolu pracują na 2 zmiany - od 6:00 do 12:00 i od 12:00 do 17:00, a każde przedszkole ma obowiązek posiadać 1 dyżurną osobę do 18:00 do opieki nad dziećmi. O frustrację pań pracujących w hipermarkecie całodobowym na kasie na zmiany za najniższą krajową z obciążeniem za straty jakoś nikt się nie troszczy....
Agnieszka Menczykowska |
||
|
28.05.2008 08:41
|
||
|
Jacek Wąsowski:
Agnieszka Menczykowska |
||
|
28.05.2008 08:44
|
||
|
Jestem mężem kobiety pracującej w przedszkolu, i jestem ojcem . |
|
|
28.05.2008 08:58
|
||
|
No jak? Może tylko tak, że frustracja rodzi się wtedy, gdy mamy nierealne oczekiwania....
Agnieszka Menczykowska |
||
|
28.05.2008 12:32
|
||
|
Czy nierealnym oczekiwaniem jest ... mieć w domu normalny CYRK ;-))) |
|
|
28.05.2008 12:36
|
||
|
Asystentka Zarządu |
Agnieszko, gratuluję wytrwałości i sukcesu. Ja widać na rozmowach trafiałam na niereformowalnych osobników.
Nie tracę nadziei
|
|
|
05.07.2008 09:19
|
||
|
HERBALIFE Polska |
Ewo pociesz się że nie jesteś sama z takim problemem ........ Dobrze znam sytuacje które opisujesz... jako samotna matka również się z nimi borykam... ale głowa do góry ... musi być dobrze....;) |
|
|
05.07.2008 11:01
|
||
|
Ewa Klimczak:
Agnieszka Menczykowska |
||
|
14.07.2008 11:06
|
||
|
Marketing/Zarządzanie /Administracja |
Droga Agnieszko, dla mnie osobiście z ta pracą miałaś ogromne szczęście. |
|
|
05.10.2008 16:35
|
||
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany w serwisie, możesz zrobić to tutaj.